"Apple Pie" - Jablecny Kolac
1.) Testo
320g polohrube mouky
22g cukru (jemny krystal)
3,5g soli
85g sadla (rostlinneho tuku)
86g masla (neslaneho)
90-150ml vody (ledove studene)
postup:
Maslo nozem nakrajime na male kousky. Pridame mouku, cukr, sul a sadlo. Nejlepsi je pouzit mixer s ostrymi nozi na zapracovani. Vznikne sypka hmota. Tu potom vodou a rukama spojime v testo. (Vodu pridavame v malem mnozstvi az je testo vlacne…)
Testo potom nechame hodinu ulezet v lednici. (ale nesmi zmrznout!!! – cili nekde ve spodni casi lednice)
2.) Jablka
8-10ks stredne velkych jablek (podle velikosti pekace)
290g cukru
40g polohrube mouky
spetka soli
postup:
Jablka oloupeme a vykrajime. Potom nakrajime na stredne velke kousky. Pridame mouku, cukr a spetku soli. Zamichame s jablky.
3.) Pekac à nejlepe ovalny, prumer asi 25cm, hluboky asi 5cm.
Testo vyndame z lednice a rozdelime ho na dve casti – vetsi a mensi (priblizne ale na pul). Nejdrive rozvalime na podmoucenem stole tu vetsi cast do ovalneho tvaru, velikosti o neco malo presahujici okraje neseho pekace. Pak testo opatrne preneseme do pekace, aby se nam neprotrhlo. Jablka nasypeme na testo a rozprostreme je – mely by priblizne zaplnit hloubku pekace. Pote rozvalime i druhou polovinu testa, tim pak jablka zakryjeme. Testo co presahuje okraje pekace odrizneme. Okraje obou vrstev testa zabalime dovnitr a prsty zamackame dosebe aby se neotevrely pri peceni. Pak uz jen vyrizneme nozem do vrchiho testa nekolik der, aby kolac mohl pri peceni „dychat“. (My jme vyrizli pismeno „A“ jako „Apple“ takze v cechach by se nejspis melo vyriznout „J“…)
Troubu rozehrejeme na 240 stupnu Celsia a peceme priblizne 10 minut. Pak teplotu sniznime na 190 stupnu Celsia a peceme dalsich asi 45 minut. (Kolac je hotovy, kdyz je testo na pohled „pekne“ upecene a jablka ktera jsou videt otvory jakoby bublaji.)
Servirujeme nejlepe jeste teply s vanilkovou zmrzlinou.